čtvrtek 28. srpna 2008

2008 - Baroka

Průzkumná automobilová akce s Macákem za účelem zdokumentování všech tří cyklotras Baroko. Všechny tři shodně vycházejí z Plas a na stejném místě i končí.
Fotogalerie

Následující informace jsou z připravovaného blogu o cyklotrasách v Západních Čechách - projekt je zatím odložený

BAROKO I

The Town of Plasy - Peklo Crossroad - Village of Žebnice - U Šebíkova Crossroad - Village of Mladotice - Village of Chrášťovice - Village and Lake Odlezly - Village of Potvorov - Village of Bílov - Village of Sedlec - The Village of Mariánská Týnice (The Museum and the Gallery of North Plzeň Area) - Village of Výrov - Village of Sokolka - The Town of Plasy

Popis trasy:

Značená cyklotrasa Baroko I je první ze tří cyklotras, které začínají ve městě Plasy, prochází okruhem nádhernou krajinu severního Plzeňska a opět se vrací na svůj začátek. Každá ze tří tras je vedená okolo barokních památek tohoto kraje, tato cyklotrasa navštíví Mariánskou Týnici - bývalé proboštství a poutní kostel Zvěstování Panny Marie cisterciáckého kláštera v Plasích v Mariánském Týnci u Kralovic, dnes sloužící jako Muzeum a galerie severního Plzeňska. Vzhledem ke své délce a zdolanému převýšení se cyklotrasa Baroko I řadí mezi nenáročné trasy. Cestou se střídá lesnatá krajina s poli a loukami, okresní silnice s lesními cestami, rovinaté úseky s vlnitou krajinou.

Trip length:
32,0 Km / 19,8 M

Trip superelevation:
248 m / 814 ft

Highest Point:
570 m / 1870 ft

Lowest Point:
322 m / 1056 ft

Celkem nastoupáno:
562 m / 1843 ft (sklon 3,6 %)

Celkem sjeto:
562 m / 1843 ft (sklon 2,9 %)

Terrain:
Forrests, Fields, Lakes

Trip Time:
4 Hours + Halts (cca. next 3 Hour)

Heftiness:
Easy

Price
€ 63,- (fiktivní cena - udělat rozpočet)


Itinerář

1) The Town of Plasy
distance from the start: 0,0 Km / 0,0 M
altitude: 325 m / 1066 ft
difference in elevation: -
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: zelená turistická značka

Klášter Plasy - Santiniho točité schodiště

2) Peklo Crossroad
distance from the start: 1,6 Km / 0,9 M
altitude: 330 m / 1082 ft
difference in elevation: + 5 m / 16 ft
terrain from this point: lesní cesta + lesní pěšina + polní pěšina
paralleling: modrá turistická značka

Peklo Valley area in Autum

3) Village of Žebnice
distance from the start: 3,8 Km / 2,3 M
altitude: 439 m / 1440 ft
difference in elevation: +109 m / 357 ft
terrain from this point: polní cesta + lesní cesta
paralleling: modrá turistická značka

Cesta ze Žebnice

4) U Šebíkova Crossroad
distance from the start: 5,6 Km / 3,4 M
altitude: 395 m / 1295 ft
difference in elevation: (+ 36 m / 118 ft); - 80 m / 262 ft
terrain from this point: lesní cesta + okresní silnice
paralleling: žlutá turistická značka

Louka nad Žebnicí

5) Village of Mladotice
distance from the start: 9,6 Km / 5,9 M
altitude: 370 m / 1213 ft
difference in elevation: - 25 m / 82 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

Koleje u Mladotic

6) Village of Chrášťovice
distance from the start: 12,3 Km / 7,6 M
altitude: 430 m / 1410 ft
difference in elevation: + 60 m / 196 ft
terrain from this point:
paralleling:

Strážiště u Mladotic

7) Village and Lake Odlezly
distance from the start: 14,7 Km / 9,1 M
altitude: 440 m / 1443 ft
difference in elevation: +10 m / 32 ft
terrain from this point: lesní cesta
paralleling: -

Odlezské jezírko na podzim

8) Village of Potvorov
distance from the start: 16,9 Km / 10,5 M
altitude: 520 m / 1706 ft
difference in elevation: +80 m / 262 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

Stoupání k Potvorovu

9) Village of Bílov
distance from the start: 18,7 Km / 11,6 M
altitude: 555 m / 1820 ft
difference in elevation: + 35 m / 114 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

(fotografie: Krajina s okresní silnicí v polích s obilím)

10) Village of Sedlec
distance from the start: 20,2 Km / 12,5 M
altitude: 520 m / 1706 ft
difference in elevation: - 35 m / 114 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

Strom za obcí Sedlec

11) The Village of Mariánská Týnice
distance from the start: 24,2 Km / 15,0 M
altitude: 460 m / 1509 ft
difference in elevation: - 60 m / 196 ft
terrain from this point: okresní silnice + polní cesta
paralleling: červená turistická značka

Mariánská Týnice

12) Village of Výrov
distance from the start: 27,6 Km / 17,1 M
altitude: 450 m / 1476 ft
difference in elevation: -10 m / 32 ft
terrain from this point: státní silnice + okresní silnice + lesní cesta
paralleling: červená turistická značka

Podzimní cesta lesem na Sokolku

13) Sokolka
distance from the start: 32,5 Km / 20,1 M
altitude: 492 m / 1614 ft
difference in elevation: + 42 m / 137 ft
terrain from this point: lesní cesta + polní cesta
paralleling: červená turistická značka

(fotografie: Výhled na klášter Plasy)

14) The Town of Plasy
distance from the start: 32,0 Km / 19,8 M
altitude: 325 m / 1066 ft
difference in elevation: - 167 m / 548 ft
terrain from this point: -
paralleling: -

(fotografie: Klášter Plasy)



Mariánská Týnice


Plasy klášter




Původně konventní kostel Nanebevzetí Panny Marie


Plasy Monastery

Plasy is a small town in the Plzeň Region of the Czech Republic. It lies on the Střela River, some 20 km (12 mi) to the north from the region capital of Plzeň. Plasy is also a Municipality with Commissioned Local Authority within the Kralovice Municipality with Extended Competence. It is famous for its huge Cistercian monastery founded in 1144, which was rebuilt between 1661 and 1739 under the guidance of J. B. Mathey and J. B. Santini and became an important center of Baroque art. After Emperor Joseph II abolished nearly all religious orders in the Habsburg Empire, the monastery became the seat of the Princes of Metternich. Today, the monastery is owned by the state and it is in a rather bad state though it is being slowly restored (and remains opened to public). There are also some regional archives placed there. No important industry is located in the town. With its scenic surroundings, the town is an important touristic center.


The Village of Mariánská Týnice (The Museum and the Gallery of North Plzeň Area)

Mariánská Týnice is the pilgrimage site of a former Cistercian monastery in Plasy. After 1230 monks built a small church here. Over the centuries, a complex featuring three mutually interlinked structures has developed in Mariánská Týnice. The complex is dominated by the Church of the Annunciation, built after a design by J. B. Santini. Having undergone thorough renovation over the past few years, the grounds currently house the Museum and Gallery of the Northern Plzeň Region. The former refectory now serves as a venue for exhibitions and concerts.




Klášterní dvůr

Klášterní dvůr se nachází v severozápadní části obce Plasy, poblíž levého břehu řeky Střely. Klášterní dvůr je stavba z přelomu dvanáctého a třináctého století se zbytky románského zdiva, která byla v gotice rozšířena. Za husitských válek byla tato stavba pobořena. Barokní novostavba pak pochází z let 1698 ? 1699. V severním křídle areálu jsou umístěny stáje a v západním jsou seníky a sklady. Z roku 1747 pocházejí chlévy s věží Sv. Floriána. Součástí komplexu jsou i bývalé mléčnice a sklepy. Vyjímečný areál v sobě skrývá největší středověkou sýpku a do současné doby je to jediný historický hospodářsky využívaný komplex v ČR


Dvory plaských cisterciáků (přeložit)

Významnou stavebně - hospodářskou kuriozitou na Plasku je soubor zemědělských dvorů cisterciáckého řádu kláštera v Plasích. Výjimečnost je nejen v monumentálnosti stavení, ale také v zakomponování těchto objektů do krajiny. Obdivuhodné spojení ekonomických záměrů a sladění s přírodou byl charakteristický rys pro kolonizaci tímto řádem. Klášter v Plasích byl založen v roce 1144 a první mniši přišli do údolí řeky Střely roku 1145 z německého Langheimu. Kolonizaci a kultivaci krajiny zabezpečovali pomocí velkých hospodářských dvorů - tzv. grangií. V průběhu dějin se sice systémy hospodaření měnily, ale do naší doby se zachovaly lokality hospodářských dvorů, jejichž umístění odpovídá původnímu klášternímu panství. Poslední úpravy dvorů byly provedeny v barokní době. Dispozice budov tvořila uzavřený komplex, který připomínal spíše obranný charakter. Do současné doby se zachovalo pouze 11 statků.
V ruce máte malého průvodce a přejeme Vám hezký výlet.
Dvůr Olšany nalezneme 7 km od Kralovic. První zmínky o tomto dvoře jsou z roku 1230. V 18. stol. prošel barokní přestavbou, má obdélný areál dvora a postupně prochází rekonstrukcí.
Na přelomu 16. a 17. století založili cisterciáci dvůr na okraji vsi v Lednici, který je poměrně v dobrém stavu a je obýván. Dvůr v Třemošnici dal vystavět Florián Gryspek před rokem 1558 v místech pusté vsi Třemošnice. Zanikla v 15. století. V letech 1855 - 1764 došlo k barokní přestavbě dvora. Do osmdesátých let byl obýván.
Severně od Mladotic stojí osamocený dvůr Kalec. První zmínky o tomto dvoře jsou ze 16. století. V letech 1710 - 1716 byl obnoven opatem Tyttlem barokní dvůr s kaplí sv. Markéty. Půdorys budov tvoří dvojice rozevřených "V". Po roce 1989 byl navrácen dědicům a majitel postupně dvůr opravuje.
Dvůr Vrtbo byl po půli 17. věku "od kamene postavený". Dnes je dlouhá dvorská budova uzpůsobena na obytný objekt.
Klášterní ves Býkov se dostala ke kaceřovskému panství Floriána Gryspeka roku 1558. V roce 1702 vesnici zrušil a v jejích místech začal v následujícím roce stavět nový klášterní dvůr obdélné dispozice opat Tyttl s kaplí sv. Nepomuckého. Po roce 1989 byl navrácen dědicům a později odkoupen. Nový majitel dvůr opravil a je v něm zřízeno relaxační centrum, muzeum zemědělství a hotel s restaurací.
První zmínky o Sechutickém dvoře jsou z roku 1183. Roku 1542 daroval panovník Slavibor klášter Floriánovi Gryspekovi. V polovině 16. století zde Gryspek vystavěl nový dvůr s pivovarem, spilkou, krčmou a ovčínem. Okolo roku 1650 byl dvůr opraven, opat Trojer roku 1699 začal stavět nový barokní dvůr. Významná krajinná dominanta.
Lomany se nacházejí v sousedství Plas. První zmínky o tomto dvoře jsou z roku 1192.
Za třicetileté války byly ves i dvůr vypáleny. Za Ondřeje Trojera roku 1681 - 1699 byl vystavěn nový dvůr a mlýn. V roce 1745 vyhořel. Opět se nově stavěl dvůr téměř čtvercové dispozice.
Za opata C. Stoye. Dvůr slouží zemědělským účelům a potřebuje nutně opravit. Je obýván, ale devastován přestavbami.
V roce 1541 nabyl Florián Gryspek obec Kaceřov a začal stavět renesanční zámek. V roce 1558 byl při zámku pivovar se sladovnou, dvůr a ovčín, ves někdy v 15. století zpustla. Později Gryspek ves obnovil a Kaceřov byl dokonce povýšen na městys. Po třicetileté válce byla
v Kaceřově polovina domů vypálena. Za opata Ondřeje Trojera (1681 - 1699) byl vystavěn nový ovčín a opraven dvůr. Po roce 1989 zámek i s dvorem byly vráceny původním majitelům. Dvůr je v současné době neudržován.
V roce 1337 opat Petr z Kralovic založil ves Hubenov 32 km od Kralovic. V 15. století zanikla, ale v roce 1728 se započalo s výstavbou rozsáhlého dvora na půdorysu kosočtverce. Roku 1927 dvůr Hubenov vyhořel a při opravě byly sníženy střechy hospodářských budov. Další požár byl roku 1932. V 90. letech 20. století získal dvůr Hucul klub z Prahy pro chov vzácných huculských koní. Od klubu koupil Hubenov se zanedbaným zámečkem soukromý majitel. Krásné stavby barokního dvora Hubenova budou opraveny a uvedeny do původního stavu nákladem více než třicet miliónů korun.

Near Potvorov


Lake Odlezly



Stoupání od Maldotic

Mladotice a okolí

Strážiště

U Mladotic

BAROKO II


The Town of Plasy - Vrážné Crossroad - Village of Ondřejov - Mladotice Crossroad - Village of Křečov - Village of Štichovice - Village of Česká Doubravice - Nový Ovčín Framsteading - (alternative: The Town of Manětín) - Village of Vladimeřice - Village of Hodovíz - Hvozd Crossroad - Village of Bažantnice - Village of Dražeň - Village of Lomnička - Village of Lomany - The Town of Plasy


Trip length:
37,5 Km / 23,3 M

Trip superelevation:
239 m / 784 ft

Highest Point:
561 m / 1840 ft

Lowest Point:
322 m / 1056 ft

Celkem nastoupáno:
680 m / 2230 ft (sklon 3.6 %)

Celkem sjeto výškových metrů:
680 m / 2230 ft (sklon 3.6 %)

Terrain:
Forrests, Fields, Lakes

Trip Time:
4 Hours + Halts (cca. next 3 Hour)

Heftiness:
Easy

Price
€ 63,-

Popis trasy

Druhá ze značený cyklotrasa Baroko vede malebnou krajinou Plasské pahorkatiny k barokní perle západních Čech - do Města Manětín. Trasa klesá a stoupá lesnatým terénem, aby se protáhla podél řeky Střely a proběhla loukami a poli po okresních silnicích a silničkách. Trasa není náročná, řadí se mezi odpočinkové s mnoha výhledy na panorama Plas a jejich okolí.

1) The Town of Plasy
distance from the start: 0,0 Km / 0,0 M
altitude: 325 m / 1066 ft
difference in elevation: 0,0 m / 0,0 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: červená a žlutá turistická značka

(fotografie: Klášter Plasy)

2) Village of Vrážné
distance from the start: 5,4 Km / 3,3 M
altitude: 475 m / 1558 ft
difference in elevation: + 150 m / 492 ft
terrain from this point: zpevněná polní cesta
paralleling: -

(fotografie: Lesní nebo polní pohled)

3) Village of Ondřejov
distance from the start: 8,4 Km / 5,2 M
altitude: 425 m / 1394 ft
difference in elevation: -50 m / 164 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: žlutá turistická značka

(fotografie: Cesta v poli)

4) Mladotice Crossroad
distance from the start: 9,5 Km / 5,9 M
altitude: 350 m / 1148 ft
difference in elevation: - 75 m / 246 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: červená turistická značka

(fotografie: Most přes Střelu odspodu)

5) Village of Křečov
distance from the start: 11,0 Km / 6,8 M
altitude: 420 m / 1377 ft
difference in elevation: + 70 m / 229 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -
(fotografie: Křečov - náves)

6) Village of Štichovice
distance from the start: 12,6 Km / 7,8 M
altitude: 457 m / 1499 ft
difference in elevation: + 37 m / 121 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

(fotografie: Štichovice)

7) Village of Česká Doubravice
distance from the start: 14,7 Km / 9,1 M
altitude: 530 m / 1738 ft
difference in elevation: + 73 m / 239 ft
terrain from this point: zpevněná polní cetsa
paralleling: -


(fotografie: Lesní cesta)

8) Nový Ovčín farmsteading
distance from the start: 17,4 Km / 10,8 M
altitude: 474 m / 1555 ft
difference in elevation: (+11 m / 36 ft); - 67 m / 219 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie: Lesní cesta)

Alternative) The Town of Manětín
distance from the start:
altitude:
difference in elevation:
terrain from this point:
paralleling:


(fotografie: Lesní cesta)

9) Village of Vladiměřice
distance from the start: 19,3 Km / 12,0 M
altitude: 515 m / 1689 ft
difference in elevation: + 41 m / 134 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie: Lesní cesta)

10) Village of Hodovíz

distance from the start: 22,1 Km / 13,7 M
altitude: 491 m / 1610 ft
difference in elevation: (+16 m / 52 ft); -40 m / 131 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie: Lesní cesta)

11) Hvozd Crossroad
distance from the start: 23,4 Km / 14,5 M
altitude: 560 m / 1837 ft
difference in elevation: + 69 m / 226 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie: Lesní cesta)

12) Village of Bažantnice
distance from the start: 24,9 Km / 15,4 M
altitude: 542 m / 1778 ft
difference in elevation: - 18 m / 59 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie: Lesní cesta)

13) Village of Dražeň
distance from the start: 26,0 Km / 16,1 M
altitude: 535 m / 1755 ft
difference in elevation: - 7 m / 23 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie: Lesní cesta)

14) Village of Lomnička
distance from the start: 29,0 Km / 18,0 M
altitude: 460 m / 1509 ft
difference in elevation: -72 m / 236 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: zelená turistická značka


(fotografie: Lesní cesta)

15) Village of Lomany
distance from the start: 31,3 Km / 19,4 M
altitude: 376 m / 1233 ft
difference in elevation: - 84 m / 275 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: zelená, červená a žlutá turistická značka


(fotografie: Lesní cesta)

16) The Town of Plasy
distance from the start: 37,5 Km / 23,3 M
altitude: 325 m / 1066 ft
difference in elevation: -51 m / 167 ft
terrain from this point: -
paralleling: -








Manětínský zámek - interiér


Manětín

Town History

Manetin was first historically documented in 1169, when the king Vladislav I made the local settlement over the Knights Hospitaller. They built the first church there dedicated to Saint John Baptist, the main saint patron of the order, and they also established a commendam, the seat of the commander. Its origin can be found as early as in 12th century, although first written documents come from 1325. It used to stand near the church, probably westwards, where there is a parsonage today. A small market town grew up along the main thoroughfare on the old trade route. King Wenceslas I granted it free market privilege and judicial independence in 1235. The town has used its own emblem probably since 14th century. It originated in combining the silver Knights Hospitaller’s cross in the red field (the right side) and the black eagle looking to the right in the gold field (the left side).

After the Hussite Wars Manetin belonged to the family of Svamberks who got it from the Emperor Zikmund in 1420. In 1483 Bohuslav of Svamberk made Manetin heritable and annexed it to near-by Krasikov. Volf Krajir of Krajk owned Manetin from 1544, but as he took part in the estate rebellion against the Emperor Ferdinand I, it was confiscated. Other owners of Manetin were the Slik family of Holic and then from 1560 the Hrobcic family of Hrobcice who being in an oppressive financial situation had to sell the estate to the noblemen of Roupov in 1617. But as they also took part in the estate rebellion (1620), their property was confiscated and given to Ester Mitrovska of Nemysl, born Lazanska of Bukova. She had no children and entailed the estate to her brother Ferdinand Rudolph Lazansky of Bukova. This is the beginning of the era of Lazansky counts who owned Manetin for over 300 years.

Under their rule Manetin experienced a period of unusual prosperity and economic stability. Count Vaclav Joseph Lazansky (1673 – 1715) and his wife Marie Gabriela (? – 1758), Humprecht Czernin of Chudenice’s granddaughter belonged to a group of personalities who had great merit in the town’s prosperity in economy as well as in culture. Marie Gabriela was a generous art supporter, as she tried to transform her quiet country estate into a residence of courtly culture. She invited a lot of outstanding artists - sculptors Stephen Borovec and Joseph Herscher, painters Peter Brandl, Philip Kristian Bentum and Vaclav Dvorak. Mauritius Vogt, a Cistercian from Plasy who was a cartographer, historian and also excellent organist and composer used to stay in Manetin quite often. There were also some musicians – Jaroslav Planicky and his son Antonin Joseph, the count children’s tutor, and other artists.

After the patrimonial administration was repealed Manetin became the centre of judicial district. It was a lively little town with a population of 1343 (977 were Czechs and 363 were German). Most inhabitants professed the Roman Catholicism, just 6 were Jewish.

The last of the Lazansky line who owned Manetin was Jan Karel Lazansky (1857 – 1932), an honorary Knight Hospitaller and Czech conservative politician. He and his wife Ida, the daughter of Karel III from the Orlik branch of the house of Schwarzenbergs, had three children. Their only son Karel Jan died in the beginning of WWI in Bijeljina, Bosnia as a lieutenant of the dragoon regiment no. 13. Their daughters Terezie and Vilemina married brothers Joseph and Frantisek, counts of Seilern-Aspangy. Vilemina died shortly after the wedding. Of the three siblings only Terezie (1890 – 1979), after her father’s death a lifelong occupant of the country estate Manetin – Rabstejn, had children – two sons, Frantisek Joseph and Jan Karel, and two daughters, Ilona and Ida. The youngest child, Jan Karel Seilern-Aspang (1921 – 1944) was appointed the heir to Manetin estate. Unfortunately, at the age of 23 he was killed on German front of WWII in July 1944. After the war the Seilern-Aspang’s property was confiscated according to the presidential decrees. Terezie who after her husband’s death lived in Manetin was displaced to Austria. She died on 1st January 1979 in Waidhofen upon Thaya at the age of nearly 90.

Chateau history

The present-day baroque looks of the chateau was forerun by a medieval fortress situated in the northwestern corner of today’s building. The Hrobcic family who got the estate from the Svamberks in 1560 lived in Manetin unlike previous owners. The town became the centre of the independent estate. Under Jeronym Hrobcicky Jr. of Hrobcice (+1604), shortly before 1600, the castle was enlarged and reconstructed into a chateau. The estate occupied a larger part of the ground area of nowadays chateau grounds including the park. Fragments of Renaissance painted decorations of exteriors show evidence of the representative character of the reconstruction. They were discovered during the reconstruction in May 1997 on the northern chateau wall near St. John Baptist’s church.

After the discomposed period of the Thirty-Year-War, under Karel Maxmilian Lazansky (1658 – 1695) some adaptations were done after 1670, which first trimmed away the Renaissance character of the building. They are partly dated on the gateway to the farmyard by the year of 1678.

Under Vaclav Joseph Lazansky and his wife Marie Gabriela there was High Baroque reconstruction which followed a great fire in 1712. It caught all downtown on 22nd September, starting at no. 92. It damaged the church, school, over a half of the houses, and the chateau which probably stayed partly inhabitable. The owners began a radical reconstruction soon. According to the last building-historical research the architect Thomas Hafenecker (1669 – 1730) gave the chateau and John Baptist’s church baroque character as well as urban conception to the square. He was a reputable professional and later imperial master builder. Hafenecker designed the chateau lay-out in 1712 – 1715 and he supervised the building nearly till the end, until 1730 when he died. His fellow countryman John George Hess, a foreman bricklayer from Reutt, Tyrol who came to Manetin with a group of bricklayers in the beginning of the second decade of 18th century, looked after the implementation. The chateau was markedly enlarged compared to the existing condition. A long oblong storey building was built in L pattern and together with the farmyard it formed the southern side of the square. The slab-sided frontage has 33 window axes and it is subdivided by three entrance gateways. In the western side the chateau is linked to the oratory of St. John Baptist’s church with a covered corridor.

The square character completely changed thanks to the baroque reconstruction. The existing slope was artificially leveled by three high ledges decorated with fountains and a gallery of baroque statues, sculptures and vases. The development in following centuries led to the town extension along both sides of the main road with the centre persevering without material alternations.

After 1945, the chateau was confiscated and given to the State Farm and Forest. It became the seat of State Forest headquarters and there were also its employees’ flats. In 1959, the chateau hall and the room that used to be a library were made available to public because an exposition of local museum was open there which was initiated by members of Manetin Fan Club. A part of confiscated chateau mobile property was returned in 1962 thanks to the Club leader Vaclav Zalman. The local museum became a part of the district museum in Marianska Tynice and its exposition was gradually enlarged and completed. In 1988, the district museum took charge of the chateau building and began its restoration. Since 1st January 2002, Manetin chateau including its park has been proclaimed the National historic landmark. Nowadays it is in charge of Pilsen department of the National Care of Historical Monuments.

Plasy

(viz. cyklotrasa Baroko I)

Střela

(viz. cyklotrasa Baroko I)









BAROKO III


The Town of Plasy -Village of Babina - Village of Kopidlno - Village of Kočín - Village of Dolní Dvořiště - Piplův Pan Mill - Village of Kozojedy - Rohy Grange - Krašov Castle Ruins - Village of Kozojedy - Village of Liblín - Berounka Valley - Village of Břízsko - Village of Čivice - Kaceřov Castle - Village of Planá - Vyllage of Nynice - Village of Kostelec - Nadryby Crossroad - Village of Zruč-Senec - Village of Česká Bříza - Village of Hromnice - Hromnice Salt Lake - Village of Jarov - Village of Dobříč - Village of Koryta - Obora Gamekeeperś - Village of Obora - The Town of Kaznějov - Village of Nebřeziny - The Town of Plasy


Trip length:
82,0 Km / 50,9 mi

Trip superelevation:
232 m / 761 ft

Highest Point:
505 m / 1657 ft

Lowest Point:
273 m / 896 ft

Celkem nastoupáno:
1053 m / 3455 ft (sklon: SPOCITAT)

Celkem sjeto:
1053 m / 3455 ft (sklon: SPOCITAT)

Terrain:
Forrests, Fields, Roads, Ruins, Valleys

Trip Time:
2 Days (7 + 7 Hours)

Heftiness:
Hard (2 Days)


Třetí trasa ze série cyklotras města Plasy, Baroko III je náročná a proto je rozdělena do dvou dnů - předěl je určený podle chuti a možností cyklistů. Trasa využívá všechny krásy Plasskéhop kraje a vede po okresních silnicích i hlubokými lesy, údolím řeky Berounky i řeky Střely, loukami i poly. Nejzajímavějšími místy na trase jsou bezpochyby zřícenina hradu Krašova a barokní perla, zámeček Kaceřov, který je zapsán v seznamu chráněných památek UNESCO. Trasa vyžaduje značné fyzické síly, ale cyklisté budou odměněni řadou pěkných výhledů a zajímavých míst.


1) The Town of Plasy
distance from the start: 0,0 km / 0,0 mi
altitude: 325 m / 1066 ft
difference in elevation: 0 m / 0 ft
terrain from this point: vedlejší asfaltová silnice
paralleling: -

Plasy is a small town in the Plzeň Region of the Czech Republic. It lies on the Střela River, some 20 km (12 mi) to the north from the region capital of Plzeň. Plasy is also a Municipality with Commissioned Local Authority within the Kralovice Municipality with Extended Competence. It is famous for its huge Cistercian monastery founded in 1144, which was rebuilt between 1661 and 1739 under the guidance of J. B. Mathey and J. B. Santini and became an important center of Baroque art. After Emperor Joseph II abolished nearly all religious orders in the Habsburg Empire, the monastery became the seat of the Princes of Metternich. Today, the monastery is owned by the state and it is in a rather bad state though it is being slowly restored (and remains opened to public). There are also some regional archives placed there. No important industry is located in the town. With its scenic surroundings, the town is an important touristic center.
(fotografie: Plasy)

2) Village of Babina

distance from the start: 2,8 km / 1,7 mi
altitude: 415 m / 1362 ft
difference in elevation: +120 m / +394 ft; -30 m / -98 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie)


3) Village of Kopidlno

distance from the start: 6,4 km / 3,4 mi
altitude: 435 m / 1427 ft
difference in elevation: -8 m / -26ft; +75 m / +246 ft; -47 m / -154 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

Významný opat Cisterciánského kláštera v Plasích Evžen Tyttl nechal postavit na místě staré vsi v letech 1706–10 šestnáct chalup. Klášter držel ves až do svého zrušení Josefem II. v roce 1785, kdy celé klášterní panství přešlo do správy náboženského fondu, od kterého jej v roce 1826 koupil kníže Metternich. Po zrušení patrimoniální správy ves patřila k obci Kočín, od 60. let 20. století je Kopidlo samostatnou obcí. Dispozice vsi stále zachovává původní založení. Obvod rozlehlé návsi i komunikace jsou obklopeny množstvím dochovaných lidových staveb, ze kterých vynikají roubené domy č. 2, 18, 31, 32, 34 a 35. Ve dvoře usedlosti č. 33 je patrový roubený špýchar s pavláčkou. U křižovatky silnic na Výrov a Lednici stojí čtyřboká zděná kaple z konce 18. století s reliéfem Jana Husa, v interiéru barokní pieta.

(fotografie)

4) Village of Kočín
distance from the start: 8,0 km / 4,9 mi
altitude: 396 m / 1299 ft
difference in elevation: -39 m / -128 ft
terrain from this point:
paralleling: -

Z písemných pramenů se o Kočínu poprvé dozvídáme v roce 1183, kdy kníže Bedřich daroval ves plaskému klášteru. V roce 1390 je zmiňován Enoch z Kočína, který možná sídlil na svobodném dvoře při vsi. Na počátku husitských válek v roce 1420 získali Kočín spolu s dalšími vesnicemi a městečkem Kralovicemi od krále Zikmund katoličtí páni bratři Hanuš a Bedřich z Kolovrat na Libštejně a Krašově. Z 16 usedlostí, které byly zmiňovány začátkem 15. století, nepřečkalo náboženské války šest.

V roce 1510 se vrátil Kočín do majetku kláštera, ale již v roce 1518 byl opět zastaven, tentokrát Albrechtovi z Gutštejna. Ten Kočín postoupil v roce 1531 Vilému Podmokelskému z Prostiboře, který v té době vlastnil kaceřovské panství. Roku 1539 získal kaceřovské panství i se vsí Kočín Floriánu Gryspekovi. Rod Gryspeků z Gryspachu jej držel až do konfiskace Ferdinandem II. po bitvě na Bílé hoře. V roce 1623 byl Kočín vrácen do vlastnictví plaského kláštera. Cisterciáci drží ves až do zrušení kláštera Josefem II. roku 1785. Kočín přešel s celým klášterním panstvím do správy náboženského fondu, od kterého jej v roce 1826 v dražbě koupil kníže Metternich. Po zrušení patrimoniální správy se Kočín stal samostatnou obcí, ke které patřila i ves Kopidlo. V 19. století se v Kočíně vyráběla vitriolová kyselina sírová, výrobu vlastnili Liewaldové a pro Kočín znamenala jeho největší rozmach – v roce 1850 měl 688 obyvatel. Po zániku těžby klesl počet obyvatel, takže k roku 1869 jich bylo jen 270. Stopy po těžbě lze najít v údolích Kočínského a Kralovického potoka v podobě štol a odvalových hald břidlice, ve vsi pak pozůstatky budov a pecí.

(fotografie)

5) Village of Dolní Hradiště

distance from the start: 10,1 Km / 6,2 mi
altitude: 333 m / 1093 ft
difference in elevation: -63 m / -207 ft
terrain from this point: stezka nad řekou
paralleling: zelená turistická značka č. 3604

Dolní Hradiště je poprvé písemně připomínáno v potvrzení majetku plaského kláštera papežem Inocencem IV. z roku 1250. Na počátku husitských válek v roce 1420 získali Dolní Hradiště spolu s dalšími vesnicemi a městečkem Kralovicemi od krále Zikmund katoličtí páni bratři Hanuš a Bedřich z Kolovrat na Libštejně a Krašově. V blízkosti jsou dvě starověká hradiště. Zbytek staršího, halštatsko-laténského, z 1.tisíciletí najdeme na levém břehu Střely při ústí Čečínského potoka (1 km západně od vsi). Mladší, slovanské s valovým opevněním leží nad ústím Kralovického potoka do Střely (2 km východně). Je to původně pravěké hradiště trojúhelníkového půdorysu rozlohy asi 5,5ha, opevněné třemi liniemi příčných valů. Vnější a střední val byly téměř zničeny orbou, jsou rozeznatelné v podobě širokých terénních vln. Dochován je mohutný vnitřní val, ale pokračující orba ho časem změní do podoby předchozích dvou. Hradiště vzniklo v pozdní době halštatské, bylo osídleno i v době laténské a znovu využito ve střední době hradištní, na přelomu 9. a 10. stol. Nedaleko obce nad řekou Střelou se nachází Chaloupkův mlýn. Severně od obce v údolí Dolní Hradiště - památník obětem 1.sv.války. V údolí Kralovického potoka jsou zbytky hutě a štol po těžbě vitriolové břidlice. Náves je okrouhlá a po jejím obvodu leží velké i menší statky. V čele statku č. 9 je zděný klasicistní špýchar. Kaple na návsi byla upravena na památník obětem 1.světové války. Oblast klidu Rohatiny vyhlášená roku 1978 zaujímá hluboké zalesněné údolí Kralovického potoka západně od Kozojed mezi Dolním Hradištěm a Borkem. Při soutoku Kralovického a Lednického potoka se nachází přírodní památka Čertova hráz (okrouhlík budovaný fylitovými horninami, rozloha 1,58 ha).
(fotografie)

6) Piplův Mill

distance from the start: 12,2 Km / 7,6 mi
altitude: 302 m / 991 ft
difference in elevation: -31 m / -102 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie)

7) Village of Kozojedy

distance from the start: 15,6 Km / 9,7 mi
altitude: 356 m / 1168 ft
difference in elevation: +54 m / +177 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

Dominantu vsi tvoří barokní kostel sv. Mikuláše umístěný na vyvýšeném místě nad Kozojedským potokem. Původní středověky kostel byl z vůle Evžena Tyttla, opata plaského kláštera cisterciáků, roku 1727 přestavěn do vrcholně barokní podoby pravděpodobně podle návrhu architekta J. B. Santiniho. V kostele je umístěna drobná dřevěná socha Panny Marie s děckem, zvaná Kozojedská, z dílny pražského anonymního řezbáře Mistra Žebrácké Madony. Soška byla později několikrát upravena, aby ji bylo možné oblékat do různých šatů pro nošení při procesích. Kaplička sv. Anny je tvořena vysokým hranolem na zděném podstavci, krytém stanovou stříškou s železným křížkem. V nice je barokní dřevěná soška sv. Anny Samotřetí s Ježíškem v ruce a Pannou Marií jako dítětem u nohou.

(fotografie)

8) Rohy Grange

distance from the start: 18,6 Km / 11,6 mi
altitude: 387 m / 1270 ft
difference in elevation: +45 m / 148 ft; -14 m / -46 ft
terrain from this point: polní cesta
paralleling: -

Rohy je rozlehlý hospodářský dvůr plaského kláštera, v současnosti značně zanedbaný. Dvůr byl pravděpodobně založen na počátku 16. století Jiřím Bezdružickým z Kolovrat a spolu s ovčínem a rybníkem patřil patří k panství nedalekého hradu Krašov.

(Rohy)

9) Krašov Castle Ruins

distance from the start: 20,2 Km / 12,6 mi
altitude: 272 m / 892 ft
difference in elevation: -115m / -377 ft
terrain from this point: polní cesta
paralleling: -

The origin Gothic fortress from 1232 was gradually converted into a fashionable feudal mansion during the Renaissance times. The outer bailey was equipped by two mills and a sophisticated system of water channels and reservoirs. The castle is situated 40 km (25 miles) from Pilsen, 10 km (6,2 miles) from Kralovice and it is freely accessible.
(Výhled z Krašova na Berounku)

10) Village of Kozojedy

distance from the start: 24,8 Km / 15,4 mi
altitude: 356 m / 1168 ft
difference in elevation: +129 m / +423 ft; - 45 m / -148 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: modrá turistická značka


(fotografie)

11) Liblín Bridge over Berounka River

distance from the start: 26,8 Km / 16,7 mi
altitude: 273 m / 896 ft
difference in elevation: -83 m / -272 ft
terrain from this point: polní cesta údolím řeky Berounky
paralleling: zelená turistická značka č. 3604

Liblín lies in the valley in the middle of the beautiful green woods, at the junction of the rivers Střela and Berounka. It is nowadays again becoming a well known touristic attraction. Because of its special location in the valley with an easy accessible riverside it became a starting point for canoeing. One of the nicest spots in the course of the river Berounka offers spectacular sights and provides unforgettable memories. Calm and lovely landscapes contrast with the wild romantic of the steep valley and narrow riversides, as described by Ota Pavel and painted by Marko Čermák. While staying there you can enjoy many activities such as sightseeing, fishing, gathering mushrooms, swimming and taking a walk in the surrounding forests. There are many historical landmarks within the region such as the Krakovec castle, the ruins of Libštejn, Krašov and Týřov.

Libštejn Castle, perched on a rocky promontory on the right-hand bank of the River Berounka, is a much sought-after destination of lovers of romance as it is an ideal place for short trips with a starting point in the small town of Radnice, as well as for camping. The only surviving relics of the once powerful castle are a stone tower and the ruins of two residential palaces.


(Liblínský most)

12) Junction of Berounka and Střela Rivers

distance from the start: 28,1 Km / 17,5 mi
altitude: 305 m / 1001 ft
difference in elevation: +32 m / +105 ft
terrain from this point: lesní pěšina + okresní silnice
paralleling: -

Berounka River. It carries the name Mže (German: Mies) from its source in Germany, next to the Czech border, until its confluence with the Radbuza in Pilsen. It then continues under the name of Berounka until it enters the Vltava on the edge of Prague. The river is a favourite destination among canoeists, who enjoy the picturesque sceneries around, especially when it flows along the Křivoklátsko Landscape Protected Area where three castle ruins erect over the Berounka river valley.

(fotografie)

13) Village of Břízsko

distance from the start: 29,7 Km / 18,5 ft
altitude: 377 m / 1237 ft
difference in elevation: +72 m / +236 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie)

14) Village of Čivice

distance from the start: 32,7 Km / 20,3 mi
altitude: 340 m / 1115 ft
difference in elevation: +14m / +46 ft; -51 m / -167 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie)

15) Kaceřov Castle

distance from the start: 33,9 Km / 21,2 mi
altitude: 353 m / 1158 ft
difference in elevation: +13 m / +43 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

A uniquely intact Renaissance chateau once belonging to Florian Grysperk of Grysbach, built after 1539 on the site of a former mediaeval tower keep by architect Paolo della Stella and Bonifác Wolmut. In the period following the Battle on the White Mountain (1620), the chateau was held by the Cistercian monks from the Plasy monastery. Adapted for utilitarian purposes as a granary. After a fire in 1912, it received only emergency repairs. There is a renovated Renaissance garden with the Bear fountain, brought here from the chateau of Stružná. Unique fortifications consisting of a deep masonry moat fortified with quadrigonal corner canon bastions. These fortifications predate Prague’s by a hundred years.

(Kaceřov)

16) Village of Planá

distance from the start: 37,3 Km / 23,2 mi
altitude: 336 m / 1102 ft
difference in elevation: -23 m / -75 ft; +26 m / +85 ft; -20 m / -66 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie)

17) Village of Nynice

distance from the start: 38,5 Km / 23,9 mi
altitude: 337 m / 1106 ft
difference in elevation: +10 m / +33 ft; -9 m / -30 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

Nedaleko Nynic se nachází významné pravěké pohřebiště. Objevili jej cestáři pod vsí na jižním svahu malé terénní vlny na levém břehu Berounky. Na ploše 20 a bylo objeveno přibližně 200 hrobů. Průzkumem bylo dokázáno nepřetržité osídlení od pozdní doby bronzové až po začátek doby laténské.
Památky v Nynicích: barokní kaple sv. Kateřiny z let 1699–1701, většina vsi je chráněna jako vesnická památková zóna, ze zástavby vynikají: statek čp. 18, selský statek čp. 20

(fotografie)

18) Village of Kostelec

distance from the start: 40,3 Km / 25,0 mi
altitude: 340 m / 1115 ft
difference in elevation: +7 m / +23 ft; -10 m / -33 ft; +6 m / +20ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie)

19) Nadryby Crossroad

distance from the start: 42,4 Km / 26,3 mi
altitude: 325 m / 1066 ft
difference in elevation: +24 m / +79 ft; -39 m / -128 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie)

20) Village of Zruč-Senec

distance from the start: 51,3 Km / 31,9 mi
altitude: 371 m / 1217 ft
difference in elevation: +73 m / +240 ft; -28 m / -92 ft; +36 m / +118 ft; -56 m / -184 ft; +21 m / +69 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie)

21) Village of Česká Bříza

distance from the start: 53,6 Km / 33,3 mi
altitude: 394 m / 1293 ft
difference in elevation: +23 m / +75 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -


(fotografie)

22) Village of Hromnice and Hromnice Lake

distance from the start: 57,1 Km / 35,5 mi
altitude: 349 m / 1145 ft
difference in elevation: -52 m / -171 ft; +36 m / +118 ft; -29 m / -95 ft
terrain from this point: polní cesta údolím Třemošenského potoka
paralleling: žlutá turistická značka č. 6212 a zelená turistická značka č. 3603

Hromnické jezírko (nebo též Červené jezírko) je přírodní památka u Hromnice nedaleko Třemošné. Jezírko o šířce 130 m, délce 190 m a hloubce až 18 m vzniklo 60 m pod úrovní okolního terénu závalem odvodňovací štoly krátce po zastavení těžby břidlice. Voda jezírka je slabým roztokem kyseliny sírové, je proto sterilní a bez života. Sloučeniny železa dodávají jezírku červenou barvu.
Jezírko je památkou na těžbu břidlice, která je zmiňována již roku 1578. Od středověku sloužila břidlice k výrobě kamence, který byl používán jako bělidlo v textilní výrobě. Na začátku 19. století byla objevena možnost z hromnické břidlice získávat dýmavou kyselinu sírovou, lidově zvanou vitriol a v chemickém průmyslu také oleum. Od roku 1807 se naplno rozjela výroba olea pod vedením podnikatele J. Davida Starcka, který hlubinnou těžbu nahradil povrchovým lomem. Oleum bylo získáváno drcením vytěžené břidlice na několik centimetrů velké kousky, které byly složeny na 7–20 m vysokých haldách stojících na nepropustném jílovém podkladu. Haldy byly pro urychlení zvětrávání kropeny vodou přiváděnou z lesa Veselce. Voda obsahující síran železitý a hlinitý byla zachytávána do kádí, zbytek se pálil v pecích. Náročný postup se však vyplácel – dýmavá kyselina sírová v té době byla jediným známým rozpouštědlem rostlinného barviva indiga a hromnická výroba byla jediná na světě, na zdejší výrobě byl závislý anglický i německý průmysl. Oleum bylo také používáno k výrobě fosforu a k čištění minerálních olejů. V Anglii však objevili levnější syntetický způsob výroby olea a hromnická výroba začala upadat, až v roce 1896 těžba skončila.
(Hromnické jezírko)

23) Village of Jarov

distance from the start: 63,2 Km / 39,3 mi
altitude: 384 m / 1260 ft
difference in elevation: +80 m / + 262 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

Poprvé je ves písemně zmíněna v potvrzení majetku plaského cisterciáckého kláštera papežem Inocencem IV. z roku 1250. V. Kočka uvedl, že vsi bylo na počátku 15. století 17 usedlostí, ze kterých byly dvě zničeny za husitských válek. Během náboženských válek přešla ves z majetku kláštera do majetku šlechty, počátkem 16. století se nakrátko vrátila do držení kláštera a následně ji vlastnil Albrecht z Gutštejna. V roce 1539 se stala součástí panství Floriána Gryspeka a v držení rodu Gryspeků zůstala až do konfiskace jejich majetku roku 1623 králem Ferdinandem II. V průběhutřicetileté války bylo 10 z 15 usedlostí vypáleno. Ves se vrátila do majetku plaského kláštera, který ji držel až do svého zrušení v roce 1785. Po zrušení kláštera přešlo celé plaské panstvím pod správu náboženského fondu a v roce 1826 do majetku kancléře Metternicha.

(fotografie)

24) Village of Dobříč

distance from the start: 64,4 Km / 40,0 mi
altitude: 408 m / 1339 ft
difference in elevation: +24 m / +79 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

Dobříč je poprvé písemně připomínána v potvrzení majetku plaského kláštera papežem Inocencem IV. z roku 1250. Na počátku husitských válek v roce 1420 získali Dobříč spolu s dalšími vesnicemi a městečkem Kralovicemi od krále Zikmund katoličtí páni bratři Hanuš a Bedřich z Kolovrat na Libštejně a Krašově a do majetku plaského kláštera se navrací až počátkem 16. století.
(fotografie)

25) Village of Koryta

distance from the start: 66,7 Km / 41,4 mi
altitude: 413 m / 1355 ft
difference in elevation: +5 m / +16 ft
terrain from this point: polní cesta a lesní cesta
paralleling: žlutá turistická značka č. 3604


(fotografie)

26) Obora Gamekeeper´s

distance from the start: 69,2 Km / 43,0 mi
altitude: 390 m / 1280 ft
difference in elevation: -23 m / -75 ft
terrain from this point: lesní cesta, polní cesta, okresní silnice
paralleling: žlutá turistická značka


(fotografie)

27) Village of Obora

distance from the start: 72 Km / 44,7 mi
altitude: 490 m / 1608 ft
difference in elevation: +113 m / +371 ft; -13 m / -43 ft
terrain from this point: okresní silnice
paralleling: -

První písemná zmínka o Oboře je na listině datované okolo roku 1175, kterou kníže Soběslav II. daroval ves cisterciáckému klášteru v Plasích. V roce 1350 vystavěl klášter ve vsi kostel zasvěcený Archandělu Michaelovi. Na počátku husitských válek v roce 1421 získal Oboru spolu s dalšími vesnicemi od krále Zikmund katolický pán Bedřich z Kolovrat na Libštejně. Za držení Kolovraty se Obora stala součástí kaceřovského panství, které po smrti Albrechta z Kolovrat vyplatil roku 1513 plaský opat Jan. Panství a s ním i Obora bylo znovu zastavována. Roku 1543 se stal majitelem Obory a dalšího klášterního majetku Florián Gryspek, po jeho smrti na jaře roku 1588 se o panství podělili jeho synové. V roce 1558 bylo uváděno v Oboře 14 usedlostí. Gryspekové z Gryspachu drželi panství až do konfiskace jejich majetku Ferdinandem II. v době pobělohorské. Opat plaského kláštera požádal císaře o navrácení dřívějších klášterních statků a Obora se vrátila do majetku plaského kláštera. Třicetiletou válku přečkalo jen 7 usedlostí. Za opata Evžena Tyttla byl barokně přestavěn kostel sv. Archanděla Michaela a od dva roky později k němu byla přistavěna věž, na které se dochoval znak opata. Po zrušení kláštera roku 1785 přechází Obora s další majetkem do správy Náboženského fondu, od kterého bývalé klášterní kupuje ve veřejné dražbě Klemens Wenzel kníže Metternich. Rod Metternichů je v Oboře vrchností až do zrušení patrimoniální správy v roce 1850.
(fotografie)

28) The Town of Kaznějov

distance from the start: 74,4 Km / 46,2 mi
altitude: 400 m / 1312 ft
difference in elevation: +15 m / +49 ft; -105 m / -344 ft
terrain from this point: cesta městem, lesní cesta nad údolím Kaznějovského potoka
paralleling: -

(fotografie)

29) Village of Nebřeziny

distance from the start: 79,2 Km / 49,2 mi
altitude: 328 m / 1076 ft
difference in elevation: -72 m / -236 ft
terrain from this point: lesní cesta údolím řeky Střely
paralleling: zelená turistická značka

Památky: barokní dům postavený v roce 1723 M. O. Kondelem podle Santiniho plánů, později residence posledního plaského opata Celestina Wernera; sloup se sochou Panny Marie s Ježíškem, se znakem opata plaského kláštera, 1738; socha sv. Jana Nepomuckého z 2. čtvrtiny 18. století, před čp. 52; zděná kaple z poloviny 19. století
(fotografie)

30) The Town of Plasy

distance from the start: 82,0 Km / 50,9 mi
altitude: 325 m / 1066 ft
difference in elevation: -3 m / -10 ft
terrain from this point: -
paralleling: -

pondělí 25. srpna 2008

2007 - Novohradské hory (autem)

Náš první (a zatím poslední) motočundr s Qvídem. V pátek jsme se připojili ke Kachnovi s Davidem, kteří šli pěšky Lužnici, v sobotu nabrali dva stopaře Zuzku a Richarda s mandolínou a prošmejdili s nima Červené Blato a Novohradky a večer nás vzali na opékání prasete k jejich kamarádům. Při pojídání masa a popíjení piva v příjemné společnosti jsme věnovali tichou vzpomínku Kachnovi a Davidovi, kteří spali pod širákem někde v zimě u řeky a měli paštiku s chlebem.

Novohradské Hory

2007 - Adršpach

Dvoudenní výprava do severních skal, kterou podnikla jen Andrea a Honza a podle fotografií úspěšně :) Je zřejmé, že těžko napíšu víc k něčemu, co se odehrálo víc jak před rokem a nebyl jsme tam, ale prý tam bylo hezky :)

Adršpach